Det bidde en liten groda...

Imorgon får vi besök på mitt jobb av två killar från Värmland. Här om dagen ringde den ena av dem och jag passade på att fråga vad de ville ha till förmiddagsfika. Välj vad ni vill...ja, de kunde ta en tårta.

Här är den! En Chocolate and Vanilla Dream cake på mitt vis. Ett tager vad man havervis! Receptet har jag lånat från Louise.

Min variant innehåller:
I stället för mörk choklad i botten, en 28g Marabou schweizernöt och lite vit choklad. Som sagt, man tager vad man haver. Ganaschen är gjord på en mini Japp och en mini Brejkt. Sen var mina sista "tag fyra för 20" chokladbitar slut.

Detta är första gången jag gör en amerikansk tårta. Den svenska är lika med grädde i och utanpå medan amerikanerna verkar gilla mycket botten och lager med smörkräm. Denna botten blev rejält saftig så trots fyllningen av enbart ganasch och smörkräm tror jag inte att den kommer vara torr!

Började med att lägga på ett lock marsipan som färgats grön. Sen hade jag tänkt spritsa rosor à la Rosecake men det räckte inte krämen till. Då fick det bli till att improvisera med en bord, blommor och en liten sur groda som jag tyckte satt som en smäck :-D.






Pajer x 3

Min tanke senaste veckan har varit att fylla på frysen med färdiglagad mat. Jag vill dra igång min träning igen efter semestern och då kan det vissa dagar vara svårt att få middagen på bordet på rimlig tid. Då är det praktisk att ha huvuddelarna klara i alla fall. Har gjort ett par extra portioner och fryst in i burkar.
Som tex...

* Ostgratinerad falukorv med tacosmak
* Kyckling i kurrysås
* Torskgratäng med chilisås och dill
* Köttfärssås
* ...samt pajera nedan

Köttfärspaj
Gjorde en pajdeg på 125g margarin, 200g mjöl och några msk vatten. Förgräddade inte.

Stekte 250g köttfärs. Blandade i rivna morötter, majs, ½ grönsaksbuljongtärning, ketchup och vatten. Allt på känn. Saltade, pepprade och lade i lite creme fraiche. Hällde i köttfärssåsen i skalet, på med riven ost och in i ugnen 30 min på 225 grader.



Tacopaj
Här blev det ett skal lika ovan fast med siktat dinkelmjöl. Förgräddade i 10 min.

Fräste en gul lök och 250 g köttfärs. Hällde på vatten, tacokrydda, en burk mild tacosås och en halv liten burk majs. Hällde upp fyllningen i skalet, bredde på ½ burk creme fraiche, lade på nachochips och strödde över ost.

In i ugnen tillsammans med köttfärspajen i 30 min på 225 grader.

I och med creme fraichen blir denna lite väl mild. Hade jag haft möjlighet hade jag valt mediumsås eller stark tacokrydda.



Grönsakspaj
Sista pajen blev en med äggstanning. Skalet gjorde jag på några små överblivna potatisar, 50g margarin, lite grovt dinkelmjöl och lite vatten lite på känn. Förgräddade på 200gr i 10 min.

Vispade ihop tre stora ägg med mjölk. Saltade och pepprade. Blandade ner några nävar riven ost och hällde allt sammans över ett gäng tinade frysta gönsaker. Coop Extras broccoli blandning, broccoli, blomkål och morötter var det i denna.

Gräddade i lite mer än 30 min tills den var fast.

Matmuffins med ost och bacon

Ännu en dag med båt och bad till ända. Eftersom det är allt för varmt att åka ut över lunch fick det bli en matigare mellis och middag. Testade detta recept. Jag tog dock 1½ msk basilika och det räckte gott och väl.

Matmuffins med ost och bacon

12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl havre- eller vetekli
3 tsk bakpulver
3 msk torkad basilika
100 g margarin
2 dl riven ost
150 g bacon
2 1/2 dl filmjölk

Finstrimla och stek bacon. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda alla torrvaror. Tärna mjukt margarin och rör i tillsammans med riven ost. Blanda till sist i bacon och fil. Fördela i 12 st stora muffinsformar eller i teflonform. Grädda mitt i ugnen på 225°C ca 12 minuter.


Lantbröd från svärmor

Dottern, jag, svärmor och hennes mor heter alla Kristina. Svärmor fick en ost från Burträsk av oss och Totten ett jättefint scrappbookingsett av henne. Själv fick jag denna härliga bakduk med recept på. Självfallet skulle det testas!

Det tog 5 minuter att hälla upp allt, 10 min att bearbeta i Aiden och en timme att jäsa på plåten. Sen 20 min i ugnen.

Ett superbetyg är att både Totten och hennes kusin Natalie på fyra år gillade detta bröd! Härlig skorpa tycker jag, det tyckte inte Totten och åt därför bara mitten.

Tog med oss skivor till lunchen vi intog på sjön. Pastasallad med köttbullar.





 

 


Sommargott

Vaniljbullar och mjölk

 

Flingknarrar

 

Imorgon tänkte vi ta en tur till Gävle med omnejd i svärföräldrarnas nya husbil. Inte sova någonstans utan bara testköra. Tanken är att vi ska luncha på Ikea men självklart ska vi ha förmiddagsmellis och eftermiddagsfika.

Jag fortsätter testa recept från boken Det bästa brödet under 50 år som jag lånat av svärmor. Detta är det fjärde recept jag testar. Några har redan hittat sig ner i min lilla mage och jag, som gillar salt bröd, tycker detta var väldigt gott!

Flingknarrar 12 st
2½ dl lättmjölk
2dl rågflingor
25g jäst
2 msk majsolja
1 msk honung
3/4 msk tsk
c 4 dl vetemjöl

Koka upp mjölk. Häll den över flingorna. Rör om. Låt det hela stå tills blandningen blir fingervarm.
Smula ner jästen i smeten. Tillsätt olja, honung, salt. Arbeta in mjölet, så det blir en lätthanterlig deg. Täck över degen. Låt jäsa till dubbel storlek.

Tag upp degen. Arbeta den väl ev. med mera mjöl. Rulla ut i längder, skär den i 12 bitar. Forma avlånga bröd. Böj dem i bågform.

Läggs på plåt att jäsa. Pensla med lättvispat ägg. Strö på linfrö eller sesamfrö.


Grädda mitt i ugnen på 250 grader tills bröden blir lätta och svagt gyllenbruna. Låt dem svalna under duk.

RSS 2.0