Bondkakor

Tilde ville i morse göra chokladbollar men efter lite rotande konstaterade vi att vi inte hade någon kakao. Fick tänka om och hittade på ett recept på bondkakor hos http://mat365.blogspot.com/

5 ½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
3/4 dl grovhackad sötmandel
200 g smör

Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ut bikarbonaten i vattnet. Lägg alla ingredienser i en bunke och rör till en jämn smet. Forma smeten till två rullar, 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie i kylen i ca 2 timmar, tills de blivit hårda.
Skär dem i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.

Eftersom jag inte har en våg som fungerar fick det bli en gissning på smöret. Tyvärr blev det nog något för mycket och de flöt ut lite mycket.





Slänger in en fin bild på den otroligt saftiga butterkakan också.

Butterkaka med hallonglasyr

Imorgon är det som bekant mors dag. Jag, som inte har varken mor eller far i livet, har valt att fira min älskade mormor istället. Därför drar vi till Enköping för att luncha och fika.

Mina kära skall få mumsa på denna butterkaka fylld med marsankräm, hallonsylt och russin, toppad med florsockerglasyr med hallonsmak. Dekorerad med sockerpärlor.

Hoppas den smakar, för det gör inte jag :-P. 11/6 är det 3½ år sedan jag åt fikabröd. Kan bara erkänna ett snedsteg, en bulle som slank ner för två år sedan på en finlandskryssning, känner mig rätt stolt över att sockerbehovet är under kontroll.


Sommarpresent till öppna förskolan

Tilde blir sex år i vinter och nu är det slut med öppna förskolan för våran del. Jag beställde ett gäng böcker och vi bakade idag en sats med kaffekakor ur boken.

Vi slog in allt i celofan och fint rosa papper.



 

 

 



Kardemummaskorpor

Min svärfar är barnsligt förtjust i finskorpor. Därför gjorde jag ett försök att baka sådana själv efter receptet nedan, som jag hittade på kokaihop.se.

Han fyllde 68 år idag och fick en korg med the, marmelad, praliner och så klart skorpor. Tilde tyckte skorporna var godare än orginalet och svärfar verkade inte helt missnöjd han heller.

INGREDIENSER
7 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver
75 gram - 100 g margarin
1 st ägg
2 dl mjölk eller filmjölk

GÖR SÅ HÄR

Portioner/antal: 60
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela margarinet med
fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa.
3. Tillsätt ägget och mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Forma till en rulle och dela den i ca 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en boll
och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda bollarna mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna
och klyv dem mitt itu med en gaffel.
6. Lägg tillbaka skorporna på plåten, rosta och torka dem i 175 grader ca 20


40-års praliner

Nu tyckte jag det var dax att göra ett gäng praliner igen, det har inte funnits tillfälle sedan i julas.

Gjöt mörka skal och fyllde med "After Eight fondant" och tryffel med champangesmak. Joakims bror gillar verkligen inte mörk choklad men en total miss i tillverkningen slutade med vidbränd mjölkchoklad :-(.

Asken fick vi på jobbet i julas och den klädde jag med papper och altrade.










Gräddtårta till Mattias 40-år

Mannens bror fyller 40 år och beställde en gräddtårta. Han gillar inte marsipan alls utan ville ha en riktigt kladdig gräddtårta. Denna innehåller rulltårtebottnar, mosade jordgubbar blandad med lite jordgubbssylt samt glasskräm.

Spacklade grädde runt då jag inte visste hur mycket det skulle gå åt att spritsa runt. För att få det lite finare runt om tog jag den överblivna chokladen från pralinerna och spritsade hjärtan.

Ovanpå ville han ha jordgubbar och mandariner. Tyvärr fanns det bara ett paket jordgubbar på Coop Extra i stan och de var minst sagt trötta. Istället blev det vindruvor och frysta "trädgårdsbär".

Kokade gele av svartvinbärssaft

6 gelatinblad
4 dl färdigblandad svartvinbärssaft

Blötlägg bladen i vatten 10 min. Smält de sedan i saften och låt svalna. Skeda över bären.






RSS 2.0