Bygget inlämnat...

Den 9-11 december kan ni som gillar mitt pepparkaksbygge (nr 1) rösta. Ni kan vinna fina priser genom att rösta också!


Clik e kat

Alltså, det måste vara något väldigt speciellt med denna katt och mus! Igår kväll vankade dottern av och ann här hemma i en timme i väntan på "Katten och datormusen".

Vad passar då bättre som caketoper än just datormusen Klick? Köpte modeleringspasta för ett tag sedan och det var kul att jobba med! Nu har jag inte modellerat särskilt mycket och tekniken är inte på top, men skam den som ger sig! Det ska bli en överraskning så musen fick åka ner i en burk och ner i matkällaren för att sedan sättas på tårtan precis innan servering.







Pepparkaksskapelse

Har tagit ledigt idag för att jag anlitat fönsterputsare. Då tycket jag det var lika bra att få årets bidrag till Verkets pepparkakstävling gjord. Om den håller alltså, det är inte säkert! Halva degen gick åt och resterande ska jag fixa till när Joakim ordnat "det strukturella" som stöd och platta.

Jag skall även fundera på om det bara skall vara vitt eller grått, grönt och massor med godis. Troligen blir det det senare.


En socker bagare här bor i staden...

Fast i morse var vi faktiskt tre stycken som bakade pepparkakor i nästan två timmar! Och alla stannade kvar och bakade upp sin degbit, till och med femåringen. Maken tyckte degen (som f.ö. är hans mormors recept) var för meckig att jobba med. Men ska man ha de godaste pepparkakorna på jorden får man jobba för det!

Dottern fick en egen deg som inte är lika kinkig. Eftersom det är andra gången jag gör egen "vanlig" pepparkaksdeg, testade jag Margaretsas pepparkakor från Rutiga kokboken.

Min svärmors pepparkakor som jag fick äran att börja baka när jag flyttade ihop med min man. Enligt honom skall de vara knäckiga, då är det godast. Enligt svärmor är det då misslyckade. Knepig deg som kan bli helt olika från år till år. De skall vara spröda.
  • 100 g mjukt smör
  • 2 dl socker
  • 1 msk ljus sirap
  • 6 msk vatten
  • 1 msk mald ingefära
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl mjöl. Ta gärna mindre och arbeta in mer när du bakar ut.
Gör så här
  1. Smält smöret
  2. Blanda i övriga ingredienser
  3. Ställ i kylen minst 12 timmar. Degen ska vara kladdig och behöver
    mycket mjöl vid utbakning. Kavlas mycket tunt. Svärmor brukar baka ut den mellan diskhanddukar men jag har i mer mjöl. Då blir kakorna segare.
Grädda: ca 5 min i mitten av ugnen.
Värme: 200°C









Att Tilde har ett estetiskt öga har jag sett länge. Är lite imponerad över att en tjej som inte
fyllt sex än kom på denna idé <3.



Lördagsmiddag och annat...

Kvällens middag blev ett hopkok av vad det fanns hemma. Kycklingfile i ugnen med 3 dl matlagningsgrädde och gratängkrydda. En focaccia och kraschade potatisar. Potatisreceptet hittade jag på denna sida igår och tänkte inte så mycket mer på det. När jag sedan skulle komma på något roligare till kycklingen än gårdagens ris från lokala syltan, fick jag för mig att testa. Det blev riktigt gott! Lite mycket fett för min mage men det är i alla fall olivolja, så det ska väl vara halvnyttigt?

I kylen finns också en sats Ingers pepparkakor och en sats Kryddpepparkakor. Imorgon skall här bakad! Och i koppen, årets första glögg!









Tävling!



Jag tävlar om ett Ikea julbord hos Louise's Spis

Nytt julgodis - tips tack!

Nu är jag igång igen men julgodisplaneringen! I år vill jag inte göra något jag gjort förut, kan det gå? Eller skall jag hålla mig till det jag vet funkar?

* Bountybollar
* Mozartkulor
* Mjuk chokladkola på mjölk
* Knäck
* Maraboufudge
* Hemma gjord Toffeefe
* Martins chokladkola
* Hallonkola
* Ischoklad
* Vaniljkola
* Lailas Rocky road
* Chokladdoppad marsipan
* Gjutna praliner

Eller hitta på något nytt? Bläddrade i MerSmak som kom idag och där fanns ett recept på hasselnöstmarshmalllows tex. Eller ett jag hittade förra året i samma tidning, då på marängfudge med nötter. Hmm, det blir svårt, vill testa allt ;-).

Tilde har tre lärare i förskoleklassen som vi skall pyssla till. Tänkte att hon, nu när hon är så pass stor, kan fixa det själv. Ischoklad, chokladdoppad marsipan samt en marsipangris kanske? En fin påse till det och en riktigt glittrig hemmapysslad julgranskula som bara en nybakad sexåring kan få till. Det tycker jag låter super!

Har införskaffat en silikonmatta och skall således testa Tre bröder hemma och på Panduro i Ullared fyndade jag en sats för tillverkning av hårda karameller.

Får spåna vidare...och tills dess blir det till att göra Maraboufudge och knäck till sexårskalaset...




Cars chokladpraliner

Gjöt nya chokladkalenderpraliner i en gammal form Tilde hittat och med choklad kvar från pralinerna jag gjorde förra helgen. Måste säga att med smådyr pralinchoklad såg de bra mycket godare ut än originalet.




Grötbröd

Det grova brödet i frysen tog slut här om dagen. Då passade det bra att testa ett nytt recept, Grötbröd fick det bli denna gång.

Grötbröd

4 runda kakor   
Ung: 200 Grader   
Tid i ung: 25 minuter

Ingredienser
50g Jäst
50 g Smör
4 dl Mjölk
2-4 dl kall Gröt
1,5 tsk Salt
2 msk Socker
2 dl Grahamsmjöl
10 dl Vetemjöl

Smöret smöret och tillsätt mjölken värm till 37 grader.
Smula sönder jästen och rör ut den degvätskan.
Tillsätt gröten, saltet, sockret och grahamsmjölet och blanda väl.
Tillsätt vetemjölet. Hur mycket beror på grötens konsistens och mängd.
Arbeta degen i maskinen minst 5 minuter eller 10 minuter för hand
Låt degen jäsa i 20 minuter. Arbeta därefter ihop degen och låt den jäsa ytterligare 20 minuter.
Dela degen i 4 bitar och forma dom till runda bullar. Platta till dom så dom blir 1,5 cm tjocka.

Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Nagga dom och låt dom jäsa i 25 minuter.

Grädda i 200 grader ca 25 minuter.

 



Lussebullar 2011!

Tidigt ute i år kanske? Eller kanske inte? Hur som, jag har begränsat med tid i veckorna när dottern är pigg och villig att baka. På helgerna går det i ett och att baka bullar kanske inte står högst på listan en lördag eftermiddag efter vi stått i ishallen en timme.

Dottern slutar skolan tidigt på tisdagar och då passade det perfekt att baka lussebullar till kalasen runt andra advent. Fick stuva om i frysen nere i källaren, men 56 bullar fick plats. Tilde bakade sina egna bullar till barnkalaset, härligt stora med en blandning av pärlsocker/kokos färgad röd ovanpå.









RSS 2.0