Halloween 2011

Imorgon är det alltså Halloween! Dottern och jag skall sätta ut en pumpa på uppfarten samt bege oss ut i mörkret med ficklampor för att leta pumpor. Förra året räknade till ihop fem stycken i grannskapet, kanske vi kan slå det rekordet? Dottern skall även dela ut några inbjudningar till sitt kommande sexårskalas.

Vi har i helgen bakat pumpakakor och en Halloween kaka. Till småkakorna använde vi samma recept som till Påskkakorna och till sockerkakan denna nedan, fast utan kryddor och med vaniljpulver istället. Allt är färgat med Wilton Back black, Orange och Violet. Den svarta tog slut efter småkakorna och sockerkakan fick bli brun, lila och orange.

Sockerkaka med kanel och kardemumma

150g smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösig. Blanda i övriga ingredienser och häll i en smord och bröad form. Grädda i 40 min på 175 grader.

I detta fall tog jag som sagt bort kryddorna och tillsatte lite vaniljpulver. Delade smeten på tre, lade i några tsk kakao i den ena samt orange och lila gelefärg i de andra två. Lade färgerna i lager och drog runt med en kniv. Hur den ser ut inuti ska jag ta reda på imorgon. Förlagan till denna kaka hittade jag på Cooking with sugar.

















Färgidkavlat marsipanlock, nja...

För att fira att jag efter mycket funderande hittat på en viktig detalj på jobbet, lovade jag på skoj mina kollegor på kontoret tårta.

Stod och velade på Coop över vad jag skulle hitta på. Har fryst vit SP men den orkade jag inte tina så det blev ett Odense färdigkavlat lock i rosa med jordgubbssmak.

Bakade av en botten, fyllde med marsankräm och jordgubbssylt. Lade på en kupol med grädde och täckte med locket. Självklart fick jag en stor fin spricka på köpet :-(. Tja, man får väl vad man förtjänar när man är slö.

Dekorerade med den överblivna marsipanen färgad med röd gelefärg och grön pulverfärg. Satte på lite Wilton färdig icing och några pärlemorpärlor.

 



Släktträff 2011

Nu har jag dragit mitt strå till stacken! Makens släkt skall ha sin årliga släktträff på lördag och det är svärfars del av familjen som ska ordna det hela detta år. Min plan i år är dock att inta ett soffhörn, lägga upp fötterna och bara titta på. Ja, och så äta massor också :-D.

Åtta stora lantbröd och 20 bröd med vitlök, persilja och ost. Använde receptet från Arla;

Ingredienser
20 st

5 dl Arla mjölk
50 g färska örter, t ex basilika, rucola, persilja
50 g jäst
50 g Svenskt smör från Arla
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
200 g Arla Köket riven ost texmex
12 – 13 dl vetemjöl

Gör så här

Värm mjölken till fingervärme 37°. Mixa örterna med lite av mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut den i örtmjölken. Tillsätt resten av mjölken, smör, salt, honung, hälften av osten och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölad bänk. Dela den i två delar och platta ut dem med händerna till 20 x 20 cm stora fyrkanter. Skär 2 cm breda remsor med en vass kniv. Vrid några varv och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av osten. Låt jäsa 10 min. Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

Tips! Sprödvärm gärna bröden snabbt i ugnen innan servering.

 

 


Mammas flicka

Tilde har en förkärlek till tåg, vilket hon dela med sin far. Kul för dem, själv tycker jag tåg är tråkigt så klockorna stannar! Det samma säger nog Joakim om tårtande. Gott att äta men vem orkar baka när man kan köpa?

Nu verkar det som om Tilde har börjat intressera sig mer för tårtande. Jag fick nämligen ett paket från Kakburken igår där bland annat Wilton Yearbook 2012 låg. Jag hade glömt att jag köpt den förra året också och de faktum att Tilde då nappade åt sig den och kallade den för sin. Nu har vi suttit och jämfört våra katalogen och vad hon vill ha för tårtor och det verkar vara bestämt fram tills hon blir myndig ;-).





Bullar

Mannen och dottern bakade ut degen jag satt tidgare.







Kanelbullens dag

Idag är det alltså Kanelbullens dag! Tyvärr är jag rätt så omobil för tillfället efter en operation. Dottern har uttryckt önskan om att få baka bullar när hon kommer hem från fritids men min ork tryter. Planen är därför att jag ska sätta en deg straxt, sedan får man och barn baka bäst de vill.

Annars siter jag mest och surfar. Har kommit på vad jag tänker göra för tårta till dotterns sexårsdag om ett par månader.

Hon är helt såld på sin skoldagbok samt programmet "Katten och datormusen" som går på SVTB. Tyvärr hittar jag inga bilder på "Katten och datormusen" men har mailat SVT för att höra vad programmet heter på orginalspråket. En kombo av detta får det bli.

Har beställt SP och liten annat kul från Kakburken!


RSS 2.0