Sockerfritt adventsgott

Nu är vi klara inför helgens firande av dottern som blir 6 år imorgon. Knäcken och fudgen kokad, lussebullarna och pepparkakorna bakade och tårtbotten väntar på att fyllas.

Sista rycket jag gjorde blev en saftig saffranskaka och spröda pepparnötter utan socker.





Vispa 3 ägg med 2 dl socker eller sötningsmedel. Smält 100 g smör och låt svalna lite. Rör ner 1 dl filmjölk (eller vanlig mjölk) i det smälta smöret och rör ner detta i äggblandningen. Häll i en påse saffran och rör om. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonatoch tillsätt i smeten. Om äggen är väldigt stora kan du behöva blanda i ytterligare ½ – 1 dl mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 1½ liter och grädda på nedersta falsen i ca 35-40 minuter.

Receptet hittade jag hos Matmamman.


Det här behövs för ca 30 st
100 g smör
eller margarin
1/2 dl lättströ
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald
kardemumma
Garnering mandelflisor

Ugn: 175°

Gör så här
1. Rör fett och lättströ poröst. Tillsätt ägget och rör kraftigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner det i smeten och blanda till en deg. Låt den vila kallt minst en timme eller över natten.
3. Forma runda bollar, som läggs på bakpappersklädd plåt. Tryck ner en mandelflisa i bollarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Tips!
Den sockerersättning du väljer måste tåla upphettning. Läs noga på förpackningen! I våra recept valde vi Hermesetas lättströ som ger samma sötma som strösocker. 1 dl lättströ ersätter alltså 1 dl strösocker. I recepten kallas sötningsmedlet lättströ.
Smaklig måltid

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0